Algemene regels 2024 ONVZ Bewuste Keuze
  • ONVZ Bewuste Keuze

1. De verzekeringen van ONVZ

Bijna iedereen in Nederland moet een basisverzekering hebben. De basisverzekering vergoedt zorg van onder meer uw huisarts, het ziekenhuis, de ggz, de ambulance en voor kinderen tot 18 jaar ook de tandarts. De overheid bepaalt wat de basisverzekering vergoedt.

Met de Bewuste Keuze Basisverzekering kunt u terecht bij artsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners met wie wij een contract hebben. Bijna altijd gewoon bij uw eigen huisarts, ziekenhuis en tandarts. Gaat u liever naar een zorgverlener met wie we geen contract hebben? Dat kan ook. Maar dan moet u soms bijbetalen. Want er gelden dan maximale vergoedingen.

ONVZ heeft ook aanvullende verzekeringen. Deze breiden de vergoedingen van de Bewuste Keuze Basisverzekering uit. Daarover vertellen we u zo meer.

Over onze verzekeringen

1. Dit zijn onze verzekeringen 

Bewuste Keuze Basisverzekering is een naturaverzekering. U heeft recht op zorg en onze diensten zorgadvies en zorgbemiddeling.

Wij maken met zorgverleners afspraken over de prijs, kwaliteit en beschikbaarheid van zorg. Deze afspraken staan in de contracten met de zorgverleners. Als u naar een zorgverlener gaat met wie wij een contract hebben, handelen wij voor u de rekening af met de zorgverlener. Daar heeft u dan geen omkijken naar. U vindt de zorgverleners met een contract in de Zorgzoeker op onze site.

Gaat u naar een zorgverlener met wie wij geen contract hebben? Dan gelden er maximale vergoedingen. Dan moet u  misschien zelf bijbetalen. De maximale vergoedingen staan in ons overzicht maximale vergoedingen. Soms moet u zelf de hele rekening betalen en die dan bij ons declareren. Wij betalen u dan snel. Zo hoef u zelf niet alles voor te schieten.

Zorg van huisarts en tandarts is verzekerd op basis van restitutie. Die zorg vergoeden we bij alle huisartsen en tandartsen volledig. Dus ook als de zorgverlener geen contract met ons heeft.

We vergoeden ook altijd volledig (volgens algemene regel 26) bij spoedgevallen in Nederland, bijvoorbeeld als u met spoed naar het ziekenhuis moet.

Als wij hierna van ONVZ spreken, of van ‘wij’ of ‘ons’ bedoelen we ONVZ Ziektekostenverzekeraar N.V. als het over de Bewuste Keuze Basisverzekering gaat. En ONVZ Aanvullende Verzekering N.V. als het over aanvullende verzekeringen gaat.

Wij hebben 2 basisverzekeringen en verschillende aanvullende verzekeringen.

Dit zijn de voorwaarden van de Bewuste Keuze Basisverzekering en de daarbij horende aanvullende verzekeringen.

Onze aanvullende verzekeringen zijn:

  • Bewuste Keuze Start
  • Bewuste Keuze Extra
  • Bewuste Keuze Tand
  • Bewuste Keuze Op Reis

2. Dit staat in onze algemene regels en vergoedingen

Op onze site www.onvz.nl en in de vergoedingen staat:

  • welke zorg en diensten verzekerd zijn
  • wie die zorg mag geven
  • welke voorwaarden verder gelden
  • in onze Zorgzoeker: met welke zorgverleners wij een contract hebben
  • wat de vergoeding is bij zorgverleners zonder contract

De verzekeringen vergoeden zorg en diensten die medisch noodzakelijk zijn. Wat dat is, staat in algemene regel 24.

Over het afsluiten van de verzekering

3. De hoofdverzekerde sluit de verzekering af

Iedereen die volgens de Zorgverzekeringswet (Zvw) een basisverzekering moet hebben, kan een Bewuste Keuze Basisverzekering (laten) afsluiten.

De persoon die een verzekering afsluit, heet officieel verzekeringnemer. Die noemen wij ‘hoofdverzekerde’. Een hoofdverzekerde kan een verzekering voor zichzelf afsluiten. Maar ook voor iemand anders. Zoals partner of kinderen.

4. Verzekerde

De persoon die verzekerd is, is de verzekerde. Als u een verzekering afsluit voor uzelf bent u hoofdverzekerde én verzekerde.

5. Zorgpolis

De hoofdverzekerde krijgt van ons de zorgpolis. Dat is het bewijs van de verzekering. Op de zorgpolis staat wie er verzekerd is. En welke verzekeringen zijn afgesloten.

Welke regels de verzekering en de premie bepalen

6. Onze algemene regels en vergoedingen

De algemene regels en de vergoedingen bepalen de Bewuste Keuze Basisverzekering en de aanvullende verzekeringen.

7. Wetten en regelingen

Ook de Zorgverzekeringswet en de regelingen die daarbij horen, bepalen de Bewuste Keuze Basisverzekering. Die regelingen zijn onder andere het Besluit zorgverzekering en de Regeling zorgverzekering. Verder zijn ook andere wetten en regelingen van toepassing. Die kunnen we hier niet allemaal noemen.

8. De wet is leidend

Wijken de algemene regels of vergoedingen van de Bewuste Keuze Basisverzekering af van de Zorgverzekeringswet? Dan geldt die wet.

9. Door u gegeven informatie telt mee

De Bewuste Keuze Basisverzekering en de aanvullende verzekeringen zijn ook gebaseerd op de informatie die u aan ons heeft gegeven, zoals bij de aanvraag.

10. Premietabel en overzicht maximale vergoedingen

Bij de algemene regels hoort de premietabel. Daarin staan de basispremies van de verzekeringen. En kortingen en toeslagen.

En bij de vergoedingen hoort het overzicht maximale vergoedingen. Daarin staat hoeveel wij maximaal vergoeden als u naar een zorgverlener gaat met wie wij geen contract hebben.

11. Collectieve verzekeringen

Bent u collectief verzekerd? Dan gelden ook de regels voor de collectieve verzekering. Die kunt u opvragen bij de partij die deze met ONVZ heeft afgesloten. Vaak de werkgever.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties