Vervangende mantelzorg

Kan uw mantelzorger even niet voor u zorgen? Of kunt u als mantelzorger even geen zorg bieden?

Bekijk uw vergoedingen voor

Vergoeding per verzekering

 • Basisverzekering

  Geen vergoeding

 • Start

  Geen vergoeding

 • Plus

  € 800

  Max. per kalenderjaar, via ZorgConsulent

 • Optimaal

  € 1.200

  Max. per kalenderjaar, via ZorgConsulent

 • Top

  € 2.000

  Max. per kalenderjaar, via ZorgConsulent

 • Excellent

  € 2.500

  Max. per kalenderjaar, via ZorgConsulent

 • OntzorgPlus

  2 weken, bij spoedopname na ernstig ongeval of vaststellen ernstige aandoening

  Max. per ernstig ongeval of ernstige aandoening

Wat u vergoed krijgt

Mantelzorg is onbetaalde, vaak langdurige zorg voor een partner, familielid of vriend(in) met een ziekte of beperking. Bent u mantelzorger, maar moet u er langere tijd tussenuit? Of kan uw mantelzorger voor langere tijd geen zorg bieden? Bijvoorbeeld doordat hij of zij met vakantie gaat, of een medische behandeling krijgt? Dan kunt u vervangende mantelzorg krijgen.

Heeft u een vervangende mantelzorger nodig? Bespreek dan eerst met de gemeente van degene die de mantelzorg krijgt op welke manier zij u kunnen ondersteunen.

Biedt de gemeente u geen vervangende mantelzorg? En heeft de mantelzorger 3 maanden of langer minimaal 8 uur per week mantelzorg gegeven? Dan kan de ZorgConsulent een vervangende mantelzorger regelen.

De aanvullende verzekeringen Plus en hoger vergoeden vervangende mantelzorg die de ZorgConsulent voor u regelt. Als u mantelzorg krijgt, of als u mantelzorger bent. Heeft u allebei zo’n aanvullende verzekering? Dan keren wij de vergoeding voor die situatie 1 keer per kalenderjaar uit. Zijn dit niet dezelfde aanvullende verzekeringen? Dan geldt de hoogste vergoeding. De maximale vergoeding per kalenderjaar staat bovenaan deze vergoeding.

De aanvullende verzekering OntzorgPlus vergoedt vervangende mantelzorg als u zelf mantelzorger bent en door een ernstig ongeval of een ernstige aandoening onverwacht in het ziekenhuis belandt. OntzorgPlus vergoedt de vervangende mantelzorg dan voor maximaal 2 weken. Ook Excellent vergoedt dit, want OntzorgPlus maakt daarvan onderdeel uit.

Wat u zelf betaalt

Dit moet u zelf doen

Vraag de vervangende mantelzorg op tijd aan bij de ZorgConsulent

Anders kunnen wij de vervanging niet op tijd voor u regelen, of krijgt u geen vergoeding. Bij OntzorgPlus kan de ZorgConsulent ook toestemming geven om de vervanging zelf te regelen.

Goed om te weten

 • De algemene regels zijn altijd van toepassing

  De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

 • De ondersteuning door de gemeente gaat voor

  U moet eerst bij de gemeente vragen of die u kan helpen.

 • OntzorgPlus of Excellent? Kijk ook in de uitgebreide voorwaarden OntzorgPlus

  De uitgebreide voorwaarden OntzorgPlus bepalen uw vergoeding. Dat geldt ook als u Excellent heeft. OntzorgPlus is daar namelijk onderdeel van.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.