PNOzorg PNOzorg Zorgverzekeringen

ZakelijkBereken premieEnglish

Specialist ouderengeneeskunde en arts voor verstandelijk gehandicapten

Zorg zoals bij de huisarts, speciaal voor ouderen en mensen met een verstandelijke handicap.

Bekijk uw vergoedingen voor

Wat u vergoed krijgt

Heeft u gezondheidsproblemen? Dan is uw huisarts meestal uw eerste aanspreekpunt. De huisarts bespreekt uw vragen en klachten met u en stelt een diagnose. Meestal kan de huisarts u zelf behandelen. Soms is dat anders. Bijvoorbeeld bij mensen met meerdere gezondheidsproblemen tegelijk en mensen met een verstandelijke beperking. Dan kan de huisarts een specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten inschakelen.

De specialist ouderengeneeskunde is een arts speciaal voor chronisch zieke patiënten met een ingewikkelde zorgvraag. Meestal zijn dat mensen op leeftijd, maar soms ook jongeren. De arts voor verstandelijk gehandicapten is gespecialiseerd in de medische zorg voor mensen die een verstandelijke handicap hebben.

Het kan zijn dat uw huisarts alleen advies vraagt bij deze gespecialiseerde artsen. Dan ziet u zelf de specialist ouderengeneeskunde of de arts voor verstandelijk gehandicapten niet. Maar het kan ook zijn dat zij uw zorg helemaal of voor een deel overnemen van de huisarts.

De basisverzekering vergoedt de geneeskundige zorg van een specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten.

Hier kunt u terecht

Uw huisarts werkt vaak al samen met een specialist ouderengeneeskunde en een arts voor verstandelijk gehandicapten, en weet waar u terecht kunt. De andere arts kan in de huisartsenpraktijk werken, of bijvoorbeeld in het ziekenhuis of een verpleeghuis.

Hoeveel we vergoeden

 • Basisverzekering

  100%

 • Start

  Geen vergoeding

 • Beter

  Geen vergoeding

 • Plus

  Geen vergoeding

 • Optimaal

  Geen vergoeding

 • Top

  Geen vergoeding

 • Excellent

  Geen vergoeding

 • Zorgplan

  Geen vergoeding

Wat u zelf betaalt

Dit moet u zelf doen

U moet een verwijzing van de huisarts hebben

De huisarts maakt de afweging of dit voor u de juiste zorg is. Als dat zo is, krijgt u een verwijzing.

Goed om te weten

 • De algemene regels zijn altijd van toepassing

  De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

 • Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

  Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die specialisten ouderengeneeskunde of artsen voor verstandelijk gehandicapten normaal gesproken verlenen als huisartsenzorg. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

 • Deze vergoeding geldt niet als u een Wlz-indicatie heeft

  Heeft u een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor zorg uit de Wet langdurige zorg? Dan vergoedt die wet de specialist ouderengeneeskunde en de arts voor verstandelijk gehandicapten. De basisverzekering vergoedt dan niet.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.