Preventief onderzoek

Medisch onderzoek als de basisverzekering dat niet vergoedt.

Bekijk uw vergoedingen voor

Vergoeding per verzekering

 • Basisverzekering

  Bij medische reden, uit vergoedingen Huisarts, Medisch specialist of Erfelijkheidsonderzoek

 • Start

  Geen vergoeding

 • Plus

  Geen vergoeding

 • Optimaal

  € 200 voor sportmedisch onderzoek (50%) en preventief medisch onderzoek (50%) samen

  Max. per kalenderjaar

 • Top

  € 350 voor sportmedisch onderzoek (50%), preventief medisch onderzoek (50%) en farmacogenetisch onderzoek (100%) samen

  Max. per kalenderjaar

 • Excellent

  € 500 voor sportmedisch onderzoek (50%), preventief medisch onderzoek (50%) en farmacogenetisch onderzoek (100%) samen

  Max. per kalenderjaar

Wat u vergoed krijgt

Als u een gezondheidsprobleem heeft dan valt medisch onderzoek bijna altijd onder de basisverzekering. Maar soms wilt u zelf medisch onderzoek om een gezondheidsrisico goed in te schatten.

De aanvullende verzekeringen Optimaal en hoger vergoeden preventief medisch onderzoek en sportmedisch onderzoek voor 50%. Top en Excellent vergoeden ook nog farmacogenetisch onderzoek voor 100%.

Er geldt een maximale vergoeding per kalenderjaar voor alle preventieve onderzoeken samen. De bedragen staan bovenaan deze vergoeding.

Wordt bij het onderzoek iets gevonden waarvoor u behandeld moet worden? Of krijgt u medicijnen voorgeschreven? Dan valt dat bijna altijd onder de basisverzekering. Kijk daarvoor bij de juiste vergoeding, meestal Huisarts of Medisch specialist. Of soms onder Erfelijkheidsonderzoek.

Preventief medisch onderzoek

Preventief medisch onderzoek kan worden gedaan om een ziekte of een ander gezondheidsrisico op te sporen. Ook als u (nog) geen gezondheidsklachten heeft. Bijvoorbeeld als u zich zorgen maakt over een ziekte die in uw familie veel voorkomt. De overheid (RIVM) en artsenorganisatie KNMG hebben de voors en tegens op een rij gezet. Twijfelt u of een preventief onderzoek iets voor u is? De ZorgConsulent kan u ook meer informatie geven.

Sportmedisch onderzoek

Bij sportmedisch onderzoek kunt u bijvoorbeeld uw conditie laten onderzoeken of persoonlijk advies krijgen om veilig te sporten. Wij vergoeden:
 • sportmedisch onderzoek
 • sportmedisch- en inspanningsadvies
 • sportmedische begeleiding
 • sportkeuring of duikkeuring

Farmacogenetisch onderzoek

Bij farmacogenetisch onderzoek gaat een laboratorium na of een geneesmiddel bij u zal werken, en welke dosis voor u het beste is. Uw arts schrijft het voor en vraagt het onderzoek aan, of weet waar u terecht kunt. Wij vergoeden het farmacogenetisch onderzoek alleen als het gaat om een voor u nieuw geneesmiddel, en als het onderzoek past binnen de adviezen van de KNMPKoninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der PharmacieKNMP. Uw arts weet of dat zo is. Het zogenoemde DNA-paspoort valt ook onder dit farmacogenetisch onderzoek.

Hier kunt u terecht

 • voor preventief medisch onderzoek: huisarts of medisch specialist
 • voor sportmedisch onderzoek en -advies: een sportarts
 • voor een duikkeuring: een duikerartsDeze moet in het register voor sportduikkeuringsartsen van SCAS staan, of NICDA gecertificeerd zijnduikerarts
 • voor farmacogenetisch onderzoek: laboratorium voor farmacogenetisch onderzoek

Dit wordt niet vergoed

 • bevolkingsonderzoek. Dat is preventief medisch onderzoek dat de overheid aanbiedt en betaalt, bijvoorbeeld voor borstkanker of darmkanker. Als u er aan mee kunt doen, krijgt u vanzelf bericht
 • onderzoek dat u voor of via uw werkgever of sportvereniging laat doen

Andere vergoedingen

Wilt u weten hoe het met uw fitheid of algemene gezondheid is? Dan is er vanaf Start een jaarlijkse vergoeding voor een gezondheids- of sportcheck-up.

Soms vergoedt de basisverzekering de sportarts. Bijvoorbeeld bij een beschadigde knie. Dan geldt de vergoeding voor de medisch specialist. U heeft dan vooraf een verwijzing van de huisarts nodig.

Wat u zelf betaalt

Dit moet u zelf doen

Op de nota voor preventief medisch onderzoek moet staan dat het om onderzoek door een huisarts of medisch specialist gaat

Voor farmacogenetisch onderzoek moet u een voorschrift van uw arts hebben

Regelt u het onderzoek zelf? Stuur dan het voorschrift mee met uw declaratie.

Goed om te weten

 • De algemene regels zijn altijd van toepassing

  De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

 • Voor meer informatie kunt u terecht bij de ZorgConsulent

  Onze ZorgConsulent weet ook waar u het onderzoek kunt laten doen.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.