Na doorgaande zwangerschap opnieuw 3 pogingen
In-vitrofertilisatie (ivf)
Reageerbuisbevruchting.
Vergoeding per verzekering
Wat u vergoed krijgt
Als zwanger worden lange tijd niet lukt, kan de huisarts u uiteindelijk doorverwijzen naar de medisch specialist. Die bespreekt met u of u bijvoorbeeld in-vitrofertilisatie (ivf) of een andere vruchtbaarheidsbehandeling nodig heeft. Bij ivf vindt de bevruchting buiten het lichaam plaats. Als bij ivf een zaadcel in de eicel wordt geïnjecteerd, spreken we van een icsi-behandeling. Wij vergoeden ivf en icsi, als u een medische indicatie heeft voor deze zorg.Voor elke keer dat u zwanger wilt worden, vergoedt de basisverzekering de 1e, 2e en 3e poging ivf of icsi. De aanvullende verzekeringen Top en Excellent vergoeden extra pogingen ivf of icsi. Top vergoedt de 4e en 5e poging. Excellent vergoedt ook nog de pogingen daarna.
Een ivf- of icsi-poging bestaat uit 4 fases:- fase 1: de hormonale behandeling voor rijping van uw eicellen
- fase 2: het weghalen van uw rijpe eicellen (follikelpunctie)
- fase 3: de laboratoriumfase, waarin uw eicellen worden bevrucht met zaadcellen en uitgroeien tot een embryo
- fase 4: het bij u terugplaatsen van 1 of 2 embryo’s, 1 keer of vaker
- Volgt een doorgaande zwangerschap? Als er ingevroren embryo’s over zijn, dan valt het later terugplaatsen daarvan onder de vergoeding Vruchtbaarheidsbehandelingen.
- Volgt geen doorgaande zwangerschap? Dan is de poging geëindigd.
Als er wél een doorgaande zwangerschap tot stand komt, dan begint het tellen van de pogingen opnieuw. Dan geldt een volgende behandeling als een nieuwe 1e poging.
We spreken van een doorgaande zwangerschap als het embryo leeft:- 12 weken na de laatste menstruatie bij een spontane zwangerschap
- 10 weken na het moment van de follikelpunctie
- 9 weken en 3 dagen bij implantatie van een ingevroren embryo
Hier kunt u terecht
- ziekenhuis
- zelfstandig behandelcentrum (vruchtbaarheidskliniek)
Dit wordt niet vergoed
- testen die de succeskans van ivf voorspellen, zoals de ReceptIVFity test of ERA-test (Endometrial Receptivity Analysis)
- technieken waarvan de effectiviteit niet wetenschappelijk is bewezen, zoals assisted hatching of in vitro maturatie
- kosten van sperma- of eiceldonatie. Dit geldt voor de kosten van de spermacellen of eicellen. En voor de kosten van eventuele medische behandeling van de donor om de spermacellen of eicellen te verkrijgen
Wat u zelf betaalt
Dit moet u zelf doen
U moet vooraf een verwijzing hebben
Voor u naar de medisch specialist gaat, moet u een verwijzing hebben van uw huisarts of een andere medisch specialist.Voor een 4e of volgende poging moet u ons vooraf toestemming vragen
Top en Excellent vergoeden een 4e of volgende poging alleen als wij vooraf toestemming hebben gegeven.Goed om te weten
-
De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.
-
Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die medisch specialisten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.
-
De huisarts bepaalt een indicatie van de kans om via natuurlijke weg zwanger te worden. Bent u doorverwezen naar de gynaecoloog? Dan maakt die een inschatting van de slagingskans voor een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals ivf. De basisverzekering vergoedt ivf alleen als dit volgens de medische richtlijnen in uw geval nog doelmatig is.
-
U haalt ze dus niet zelf bij uw eigen apotheek en betaalt ze niet apart.
Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.