Huisarts (huisartsenzorg)

Zorg begint bij de huisarts.

Bekijk uw vergoedingen voor

Vergoeding per verzekering

  • Basisverzekering

    100%

  • Start

    Geen vergoeding

  • Plus

    Geen vergoeding

  • Optimaal

    Geen vergoeding

  • Top

    Geen vergoeding

  • Excellent

    Geen vergoeding

Wat u vergoed krijgt

Heeft u gezondheidsproblemen? Of vragen over uw gezondheid? Dan is uw huisarts meestal uw eerste aanspreekpunt.

Soms behandelt de huisarts u

De huisarts bespreekt uw vragen en klachten met u en stelt een diagnose. Als het nodig is laat hij uw bloed onderzoeken, of ander onderzoek doen. Meestal kan de huisarts u zelf behandelen. Soms verwijst hij u door naar een andere zorgverlener, zoals een fysiotherapeut of een specialist.

Soms behandelen andere zorgverleners u

Vaak werken in de praktijk van de huisarts nog andere zorgverleners: de praktijkondersteuners. Bijvoorbeeld een diabetesverpleegkundige, een longverpleegkundige of een psycholoog. Zij kunnen u zelfstandig behandelen, onder verantwoordelijkheid van de huisarts.

Soms behandelen de huisarts en andere zorgverleners u samen

Bij COPD (chronische longproblemen), diabetes type 2 (suikerziekte) en cardiovasculair risicomanagement (hart- en vaatziekten) werkt de huisarts samen met zorgverleners buiten de praktijk. Bijvoorbeeld de fysiotherapeut en diëtist. Zo krijgt u zorg op maat. Dat noemen we ketenzorg.

Spoedzorg: eerst de huisarts of de huisartsenpost

Gaat het om een levensbedreigende situatie? Dan belt u 112. Voor andere spoedeisende vragen belt u eerst met uw huisarts. Is uw huisartsenpraktijk gesloten? Dan belt u met de huisartsenpost. Daar beoordelen ze hoe dringend uw hulpvraag is en welke zorgverlener u het beste kan helpen. Soms is een advies van de huisartsenpost genoeg. Is dat niet het geval? Dan vragen ze u om langs te komen. Als dat nodig is, krijgt u van de huisartsenpost een verwijzing voor de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Komt u bij de spoedeisende hulp zonder verwijzing? Dan kunt u niet altijd terecht of moet u langer wachten. Al deze zorg samen is huisartsenzorg. De basisverzekering vergoedt die.

Voor sommige vormen van huisartsenzorg gelden extra voorwaarden, of andere

Daarom staan deze apart vermeld:
Individuele geneeskundige zorg bij infectieziekten en tuberculose vergoeden wij ook als u daarvoor naar een arts infectieziekte- of tuberculosebestrijding gaat. Deze werkt meestal bij de GGD.

Andere vergoedingen

Gaat u op reis? Er is een aparte vergoeding voor vaccinaties en preventieve geneesmiddelen voor (vakantie)reizen.

Voor preventief medisch onderzoek kunt u meestal ook gewoon bij de huisarts terecht. Wilt u meer doen aan preventie? Er zijn aparte vergoedingen voor (ander) Preventief onderzoek, Gezondheidscheck-up, Preventiecursussen en Griepvaccinatie.

Wat u zelf betaalt

Goed om te weten

  • De algemene regels zijn altijd van toepassing

    De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven. En ook dat de basisverzekering geen keuringen (zoals een rijbewijs- of aanstellingskeuring) vergoedt.

  • Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

    Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die huisartsen normaal gesproken verlenen omdat u bent ingeschreven bij de praktijk. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.